Tudtad, hogy Audrey Hepburn segítette az ellenállást a II. világháborúban?!

Audrey Hepburn 1929. május 4.-én született Brüsszelben, angol-holland származású Oscar-díjas színésznő, aki a filmes karrier után, az UNICEF utazó nagyköveti feladatait töltötte be egészen élete végéig.

Audrey gyerekkora egyáltalán nem volt felhőtlen, szülei sokat veszekedtek, majd miután anyja rajtakapja férjét, amint épp a nevelővel enyelegnek végleg elváltak útjaik. Édesapja elhagyta őket, lemondott Audrey-ról is. Számára ez hatalmas törést jelentett és egész életére rányomta bélyegét, ugyanis imádta apját. Anyja leányiskolába küldte Angliába, ahol nehézségek árán, de beilleszkedett. Nem igazán voltak barátai, a táncnak köszönhetően azonban visszanyerte életkedvét és minden szabadidejét a gyakorlásnak szentelte.audrey_fiatalon.jpg

A 2. világháború kitörésekor, Audrey Hollandiába költözött édesanyjához, mert úgy gondolta az anyukája, hogy Hollandiát elkerüli majd a háború. Ez sajnos nem így történt. Az 1940-es hollandiai német megszállás következtében az édesanyja, lánya angolosan hangzó nevét „Edda van Heemstra"-ra változtatta. A háború alatti éhezés, szegénység, betegségek és a tánctól való megvonás egész elkövetkezendő életére hatással volt, főleg sovány testalkatára.

Audrey csatlakozott az ellenállási mozgalomhoz, ugyanis angol tudása nagyban tudta segíteni az ellenállókat. Futárként a cipőjében szállította az információkat a brit ejtőernyősöknek.Az egyik futár hadművelete közben majdnem lebukott, így egy pincében kényszerült bujkálni 1 hónapon keresztül.  A művelet sajnos kudarcot vallott, a németek kitelepítették az ellenállókat és megtorlásokat hajtottak végre. Audrey májgyulladást kapott, gyógyszerek hiányában nagyon súlyos lett az állapota. Édesanyja csak úgy tudta megmenteni, hogy a fekete piacon cigarettát gyógyszerre cserélt.

Minden jót, ami a háború után jött, sokkal rugalmasabban és nagyobb megbecsüléssel fogadtam. Nagy-nagy tisztelettel tekintettem az ennivalóra, a szabadságra, a jó egészségre és a családra – az emberi életre úgy általában.”

1945-ben mikor végetért a háború Amszterdamba költöztek édesanyjával, ahol folytathatta balett tanulmányait.audrey_balett.jpg

Ha további érdekességeket szeretnél még megtudni Audrey életéből, kövesd a divas cake blog oldalt vagy a facebook oldalunkat, ugyanis jövő héten hatalmas meglepetéssel készülünk számotokra!